fbpx

Az agyunkba épített távirányító

Látad már a Távkapcs című filmet? Ha még nem, akkor ismét szólok, hogy a film részleteit írom le ebben a cikkben. Az egész film arról szól, hogy a hipnotikus állapot hogyan hat az életünkre. A végén bemutatom én hogyan láttam a filmet a hipnózis szempontjából.

Hipnotikus állapotban élünk

Röviden a fim története:

A családapa a munkahelyén az igazgatói babérokra törekszik. Egyik este a munkától frusztráltan veszekszik a feleségével. Nem találja a TV távirányítóját. Mérgében elmegy egy üzletbe, hogy vegyen egy olyan távirányítót, ami bármit tud irányítani. Egy univerzálisat.

Az üzletben találkozik egy fura emberrel, aki ad neki egy univerzális távirányítót. Hazamegy vele és tovább folytatja a munkáját. Ezután észreveszi, hogy nem csak a TV-t tudja irányítani, hanem mindent, ami él és mozog. A távirányítóval tud előre- és visszatekerni, megállítani, halkítani. Jól elszórakoztatja magát ezzel egészen addig, amíg egyszercsak előre teker pár hónapot.

A távirányító mindent megjegyez…

…és automatikusan elkezdi végrehajtani az eddigi szokásokat. Pl. felpörgette a szexet, a veszekedéseket, a zuhanyzást… Főhősünk nagyon élvezi ezt az életet, mert semmit sem kell átélnie, ami fájdalmas, unalmas vagy éppen idegesítő. Ilyenkor automata üzemmódban él.

Csakhogy felgyorsulnak az események és kicsúszik a kezéből az irányítás. Folyamatosan ugrik perceket, órákat, napokat és éveket attól függően, hogy mi jön éppen vele szembe az életben.

Ekkor döbben rá, hogy a felesége már rég elhagyta, jó pár kilót felszedett és rákot diagnosztizáltak nála. Jön az újabb nagy ugrás. Megtudja, hogy édesapja meghalt. Amint apja sírjánál áll, megjelenik az eladó, aki a távirányítót adta neki és felfedi valódi kilétét: ő a Halál Angyala.

Újabb ugrás.

A fia esküvőjén találja magát. Itt eszméletét veszti, majd egy kórházban felébred. Fia közli vele, hogy a nászutat el kellett halasztani, hogy rendezhessen egy fontos céges ügyet. Ekkor ráébred, hogy fia hasonló útra lépett, mint ő.

Miután távoztak a kórházból a látogatók, kimászik ágyából és követi gyerekeit és összeesik az úton. Családja azonnal odasiet hozzá, így elmondhatja fiának, hogy mindig a család legyen az első életében, s tudatja volt feleségével, hogy még mindig tiszta szívéből szereti. Ezután meghal.

Vagy mégsem. Az üzletben ébred fel, ahol a távkapcsolót vette. Borzasztóan örül, hogy a fent leírtak nem történtek meg vele igazából. Hazamegy, ahol az ismerős távkapcsoló az asztalon várja, és azzal a lendülettel kihajítja a szemétbe a távirányítót. Itt a vége…

Elemezzük egy kicsit a filmben használt funciókat a földi halandó szemszögéből.

Nézzünk meg egy-két példát a hipnotikus állapot részeiről.

Stop:

Bámikor megállíthatod a tudatos gondolkodásodat. Becsukod a szemed, nem gondolsz semmire. Ilyenkor csak te létezel a világban. Ugyanezt az állapotot el tudod érni meditálással, révedéssel, pihenéssel vagy akár egy mély hipnózisos trasszal.

Továbbtekerés:

Ahhoz, hogy ne bolonduljunk bele a mindennapi dolgainba kell, hogy legyen egy automata funciója az agyunknak. Az életünk 95%-99% -át hipnotikus állapotban, automata üzemmódban töltjük egyébként. Ha minden jól megy, akkor ezt a szöveget könnyen el tudod olvasni. Ez is egy automatizmusunk. Ha tudsz autót vezetni vagy éppen kerékpározni, akkor az is az. Miért? Mert egy idő után nem kell gondolkodnod, hogy mit hol találsz, csak csinálod.

Visszatekerés:

Az emlékezés alapvető kelléke a tudatos gondolkodásunknak. Csak akkor tudunk változtatni válaszreakcióinkon, megszokott cselekedeteinken, ha emlékszünk, hogy mit tettünk. A tapasztalatok tudatában tudunk jobb és jobb döntéseket hozni.

Hangerőszabályozás:

Igazából itt a hang helyett bármi mást be lehet illeszteni. Fényerő, szín… mind az 5 érzékszervünkhöz fel lehet valamit írni. Lekapcsolhatjuk magunkat a világról. Biztos történt már veled olyan, hogy csak ültél valahol és figyelted az embereket. Csak néztél ki a fejedből és utána fogalmad sem volt róla, hogy mi történt veled és körülötted.

Nyelvválasztás:

Ha megtanulsz egy-két nyelvet anyanyelvi szinten vagy közel hozzá, akkor játszi könnyedséggel tudsz váltani a különböző nyelvek között. Azon a nyelven fogsz gondolkodni, azon a nyelven fejezed ki magad, amin éppen akarod. Nem kell tudatosan építeni a mondatokat, hanem automatikusan megy.

Képarány beállítása:

Te is megfigyelhetted, hogy amikor állsz egyhelyben nagyon széles a látómeződ. Kb. 180 fok körüli. De amikor például mész az autópályán, és figyeled az utat sokkal-sokkal szűkebb ez a látómező. Szinte csak az előtted lévő utat látod.

Kép a képben:

Ez olyankor jön elő, amikor csak úgy teszel, mintha figyelnél a másikra. Amikor hümmögsz, bólogatsz vagy csak elmosolyodsz de közben elmerengsz és teljesen más jár a feledben. Csak testben vagy jelen, a gondolatod máshol van.

Főmenü:

Szerintem ez a legjobb rész. Itt van minden, mi szem-szájnak ingere. Egy megfigyelő szerepben tudod a tetteidet kielemezni. Megvizsgálni, értelmezni a tudatalattidban lévő töménytelen mennyiségű adatot. Az elménk úgy van megtervezve, hogy programokat, a hitrendszereket fogadjon be.

Te hogy állsz a saját távirányítóddal? Melyik hipnotikus állapot jellemző rád? Mennyi minden van eddig automata üzemmódban eddig? Mikor vizsgáltad meg utoljára a programodat, hiedelmeidet? Szeretnél valamin változtatni? Igen? Akkor jelentkezz be most!

A kép StockSnap képe.