fbpx

Ügyelj gondolataidra, vagyis ne stresszeld magad

Minden bizonnyal hallottál már róla, hogy az agyunk nem tesz különbséget az elképzelt és a valós dolgok között. Ez nagyon hasznos például sportolóknak. A mentális gyakorlás ugyanazt az eredményt fogják elérni, mintha a valóságban is gyakoroltak volna.

Tehát ha csak elképzeljük, hogy lövünk az íjjal az ugyanannyira hatásos, mintha fizikailag is fognák a kezünkben egy íjat és lőnénk vele.

Gyerekként is így tanultunk meg sok mindent. Például láttuk, ahogy a szüleink járkáltak körülöttünk. Mi ezt elkezdtük lejátszani a fejünkben, és utána pedig mi is megcsináltuk. Na jó, ez egy kicsit egyszerű megfogalmazás, de így van.

Jobb esetben gondolkozunk mielőtt cselekszünk…

Csaknem bármit elérhetünk, amit el tudunk képzelni, amit látunk lelki szemeink előtt.

A stressz állapot is ilyen.

A képzeletünkben bármennyiszer hibázhatunk. Ha rossz döntéseket hozunk, annak nincs semmi hátránya… Vagy mégis?

Képzelj el egy olyan helyzetet, amelytől félsz, amiben tudod, hogy kellemetlenül éreznéd magad. Szinte azonnal tapasztalod a heves szívdobogást, a feszültséget, és csak annyi történt, hogy elképzelted a helyzet. A testünk ugyanis épp azokat a stressz reakciókat fogja produkálni, mintha a valóságban is fenyegetve lennénk.

De elképzelhetjük ismét ezt az előbbi helyzetet. Kínos és kellemetlen érzések kerítenek hatalmukba benn magunkat, és eljátszhatunk azzal a mentális képpel, hogy ugyanebben a helyzetben magabiztosan lépünk fel. Elképzelhetjük magunkat önbizalommal telve, annak minden testbeszédbeli jellegzetességével együtt.

Érdekes kísérlet az is, amiben a résztvevőkkel csak elképzeltették, hogy esznek. Vizualizálniuk kellett az egész evési folyamatot. Kezdve az étel megfogásával, a rágáson keresztül, a nyeléssel bezárólag. Az agy úgyanúgy kiadta a „tele vagyok” érzetet. Mintha a kísérleti alanyok a valóságban is ettek volna. Jó hír a fogyókúrázók számára!

Bármire is alkalmazzuk a vizualizációt, az biztos, hogy nagyobb befolyásunk van az agyunk, az egészségünk, a testünk – és összességében véve az életünk alakítására –, mint azt valaha is hittük volna!

Ha sokáig stresszesek vagyunk akkor, amitől félünk a valóságunkká válik.

Mikor stressz ér minket akkor a tudatos elménk részlegesen vagy teljesen lekapcsol. Ekkor atveszi a z irányítás a tudatalattink. Ez az állapot emberenként változóan áll vissza a normális szintre. A tudatos elménk sokkal lassabb mint a tudatalatti elménk.
Amikor a tudatalatti átveszi az irányítást akkor az amigdala irányít, ami vagy küzdést vagy az elfutást fogja választani. Ha túl sokáig áll fenn ez a sztersszes állapot, akkor az kimeríti a szervezetedet.

Stressz mindig jelen lesz az életünkben, de nem mindegy, hogyan dolgozzuk fel, és hogyan küzdünk meg vele.

“Nem azt kérem hogy könnyű legyen az életem. Azt kérem hogy én legyek erősebb!”

A hipnózis kiváló eszköz a stressz leküzdésére.

A kép forrása: Free-Photos